...sillä onhan rouvan käytettävä vapaapäivänsäkin tehokkaasti

Minä silitin eilen. Silitysraudalla, kaksi pussilakanaa. Tähän meni noin neljäkymmentä minuuttia. Maustoin höyrysilitysrautaan kaadettavan veden aikoinaan Amsterdamin-reissulla ostetulla tiivisteelläjotta lakanani saisivat appelsiininkukkaisen vivahteen. Harmikseni kuitenkin huomasin silittäessäni, että nesteen kuumentuessa höyryksi ilmaan pölähti välillä märän koiran haju. Koiran, joka oli juuri saapunut jäkistreeneistä. Hmm, not what I expected! Lopputulos oli kuitenkin hyvä ja raikas; taisi koira käydä kuivatellessaan pyörimässä Sevillan keväisellä nurmikolla. Mutta se itse silittäminen... siis WT..? Miten saat pussilakanan silitettyä niin, ettei jo silitetty, suora pätkä hivo jossain vaiheessa lattiaa ja kasaannu ikävästi? Miten saat silitettyä pätkät niin, että lakana on siliä myös vastakkaiselta puolelta, joka jää silityksessä päällyspuolen alle? Äitini, kuuluisa pölyallergikko, joka silitti meidän ollessa pieniä jopa alushousummekin, kertoi vinkin, jota aion kokeilla seuraavalla kerralla: lakana puoliksi, ja sitten silitetään kaikki neljä puolta pakettia käännellen. Okei! Voisi jopa toimia. Katsotaan, milloin seuraavan kerran jaksan sukeltaa tähän silityksen ihmeelliseen maailmaan. Jos nyt vaikka jouluna silittäisi pöytäliinan.

Sissy Boy oli sen liikkeen nimi, josta tämän "silitysveden" aikanaan hommasin. Tykkään aika paljon myös tuoksusaippuoista. Minulla on niitä monta, ja koska ne kuluvat hi-taas-ti, niin pino vaan kasvaa. Onneksi niistä voi tehdä myös asetelmia.


Minulla oli eilen vapaapäivä, ja käytin sen shoppaillen. Hyvän rouvan tyyliin shoppailin kuitenkin myös miestäni ilahduttavia asioita, kuten ruokaa. Olin viime viikolla päättänyt pistäytyä uudehkossa lähiruokakaupassa, joka avattiin Kuopion torin kupeeseen, ja sen myös tein. Puoti oli vallan soma, ja herkkuja löytyi joka lähtöön; kaloja, luomuvihanneksia, juustoja, ternimaitoa, hilloja, kastikkeita, teetä, leivonnaisia ja vaikka sun mitä, ja kaikki lähialueella tuotettua. Ihastuin! Mukaani lähti luomupunajuuri, luomumysliä sekä rasiallinen pensasmustikoita. Tästä paikasta tulee uusi vakkarini. Puoti on nimeltään Tullintupa, ja facebook-sivut löytyvät osoitteesta http://www.facebook.com/pages/L%C3%A4hiruoka-Tullintupa/485903874818607. Seuraavalla kerralla otan kameran mukaan, ja napsin muutamia kuvia teitä ilahduttamaan.

Innostuin hiukkasen myös torin poikki kotiin kulkiessani. Ostin puoli litraa kantarelleja, rasian vattuja sekä kilon kotimaisia omenoita. Nam! Olin jo aiemmin päättänyt valmistaa lohta, ja näistä herkuista saisin vallan mainiot lisukkeet. Loppujen lopuksi päivällislautasella komeili kirjolohta, uunijuureksia sekä kantarellikastiketta. Maukasta, sanoisin. Paljastanpa teillekin, miten tämä pyhä kolminaisuus valmistuu.

Lohi

Osta lohta, niin paljon kun luulet teidän/sinun itsesi syövän. Nappaa kaupan kylmähyllystä Crème Bonjour Cuisine -purkki. Itse käytin eilen pippurinmakuista. Vaikka Crème Bonjour -mainos, jossa se ukkeli on siellä jääkaapissa, on ehkä yksi historian ärsyttävimmistä, niin yhdistelmä "Uunilohiii? Valkosipuli-yrttiii?" toimii. Ei voi kiistää. Kerma lohen päälle, mausteena ripaus merisuolaa ja eikun uuniin. Olisikohan tuo ollut parissasadassa asteessa noin 35-40 min.

Uunijuurekset

Tämä on ikuinen suosikki meidän pienessä perheessä. Vuoan pohjalle öljyä, juurekset paloiksi, päälle lisää öljyä sekä mausteeksi merisuolaa ja pippuria. Myös tuoreet yrtit käyvät tähän mainiosti. Valkosipulit voi joko pilkkoa pieniksi, tai jättää kynnet kokonaiseksi tertuksi, josta halkaisee kannan pois (näin kynnen päät näkyvät ja ne on paahtuneina helppo kaivaa kuoristaan pienellä lusikalla), ja päälle voi sipaista hunajaa. Trés bon. Eilen käytimme uusia perunoita, punajuurta, porkkanaa ja valkosipulia, eli sitä mitä sattui olemaan kaapissa. Jos kotoasi löytyy niin myös parsa, paprika, sipuli ja lanttu käyvät tähän sekametelisoppaan kuin nenä päähän. Muista kuitenkin laittaa kovat juurekset ennen pehmeämpiä kasviksia uuniin, ja lisää paprikat, parsat ynnä muut sellaiset vasta noin puolessavälissä. Uunita kasviksia 200 asteessa tunnin verran. Voit välillä sekoittaa, jotta kaikki kasvikset saavat tasapuolisesti pintaa.

Kantarellikastike

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun valmistin kantarellikastiketta. Kastikkeiden tekoni rajoittuu muutenkin aika pitkälti bolognese-tomaattikastikkeeseen, mutta tästä tuli ihan hyvää. Ohje löytyy osoitteesta http://www.valio.fi/reseptit/kantarellikastike/?snsrc=aws_5b7f859ed296451e8545a434c90ab8c418493189219&snkw=kantarellikastike&gclid=CPaoidD677gCFYZ4cAod9h0Abw . Korvasin ruokakerman yhdellä ylimääräisellä desilitralla kevytmaitoa sekä noin yhdellä desillä Crème Bonjour Cuisinea.

Jälkiruuaksi söimme marjakupposet, joissa yksinkertaisesti oli pensasmustikoita, vadelmia ja mustaherukoita (saimme eilen yllätyslähetyksen ovelle; 10 kg mustaherukoita! Hip hei!).









Näissä tunnelmissa kohti viikonloppua, ta-tah!

Kommentit

Näistä lukijani tykkäsivät