Piristystä äidin iholle, osa 1

Mikäs se siellä lyllertää menemään keskellä kirkasta päivää - venähtikö viikonlopun Halloween -pirskeet uuden viikon puolelle? Joku Quasimodon ja örkin combo siinä vaappuu eteenpäin pelotellen naapuruston pikkulintuja kulkiessaan. Välillä pysähtyy ja jatkaa taas.

Ei Quasimodo, eikä örkki. Vaan viimeisillään vauvaa kantava äitiyslomalainen aamukävelyllään.

Äitiyslomalla kauneudenhoitoalan ammattilainenkin ajautuu helpohkosti väärille urille; "Ääääähmminä jaksa tänään vaivautua" vie nopeasti voiton "Jospa vähän piristäisin itseäni laittautumalla" -ajatukselta.
Ookoo; jos olet saanut nukuttua muutaman, yksittäisen tunnin siellä täällä niin voit hyvin turvautua pitkäkestoisiin piristeisiin kuten kulmien ja ripsien kestovärjäykseen (tämä edellyttää myös sopivaa kulmien esimuotoilua; väri ei paljoa lookia paranna jos karvat sojottavat itään ja länteen), hiusten energialeikkaukseen (ainakin ekokampaajat tekevät) ja ehkäpä sävytykseen (itse panttailen sinne saakka kunnes tämä eristys päättyy ja minun tulee jopa oltua ihmisten ilmoilla).

Oletetaan kuitenkin, että jossain vaiheessa sinunkin yöunesi paranevat, sinulla on hyvä ja rento fiilis ja jaksat tehdä muutakin kuin nukkua kolmet päiväunet, selata puhelintasi tai nuokkua kahvimuki kädessäsi katsellen Astro-TV:tä. Tällöin voi olla mukava piristää ja hemmotella nassua muutamalla pikkujutulla.

Käykäämme läpi tämän hetken suosikkini kasvojen kotihoidossa!

1. EkoPharma Tyrni -kasvovesi

...mikä ei itseasiassa ole vesi vaan kevyt geeli, jonka voi taputella puhdistuksen jälkeen iholle ihan käsin (tämä edellyttää tarkkaa meikinpoistoa jolloin kasvoveden ei tarvitse viimeistellä puhdistusta). Aamulla puhdistukseksi riittää pelkkä viileä vesi, mutta vaikka et meikkaisi niin iltaisin iho kannattaa puhdistaa sille sopivalla kasvojenpuhdistusaineella tai vaikkapa kookosöljyllä (kookosöljy sopii varsinkin normaali- ja kuivaihoisille; oma lempparini on tällä hetkellä Green Choice Organic Coconut Oil mitä saa ainakin meidän lähi- S-marketista. Tuote ei tuoksu eikä maistu oikeastaan miltään joten sillä on helppo purskutella, paistaa, puhdistaa ja kosteuttaa) - päivän aikana iholle kerääntyy mm. pölyä ja ilmansaasteita (ja äideillä myös ehkä variaatio erilaisista ruuista, päiväkoti-cocktaileista ja ruumiineritteistä) jotka täytyy saada pois ennen ravintoaineiden lukitsemista yön ajaksi.
Kasvovesi tasapainottaa ihon pH:n, pehmentää ja kosteuttaa sekä auttaa muita tuotteita imeytymään paremmin (Katja Kokko joskus kuvasi tätä tosi hyvin vertaamalla ihoa tiskirättiin; kuiva iho ei ime itseensä mitään vaan rasvat pyörivät ihon pinnalla, koska iho tarvitsee sekä kosteutta että rasvaa. Myös rasvan laadulla on väliä; jos tuotteessa on puolet silikonia niin takuulla pyörii ihon pinnalla eikä imeydy) - kasvovesi on joka ikisen naisen ihonhoidon peruspilareita. Voiteiden ja öljyjen imeytyminen on erityisen tärkeää nyt, kun kylmä ilma alkaa jälleen kiusata ihoa.

Tyrni -kasvovedessä on kätevä pumppupullo - yksi painallus riittää!

Miksi sitten olen rakastunut juuri Tyrni -kasvoveteen?
Sen koostumus on raikas ja kevyt mutta samalla täyteläinen. Tuoksussa aistii luonnollisesti appelsiinin vivahteen, mikä ei voi muuta kuin tuoda hymyn huulille. Ihon pinta tuntuu levityksen jälkeen kimmoisalta ja täytelöitetyltä (is that a word?) eikä nassua kiristä pätkääkään (ihon kiristely on muuten merkki liian tujakasta puhdistusaineesta tai siitä, ettei rutiineihisi kuulu vielä kasvovesi. Jos kuuluu, ja senkin jälkeen kiristää tai kihelmöi niin kasvovetesi ei ole tarpeeksi kosteuttava tai se sisältää ainesosia mitkä eivät sinulle sovi).

Huomasit ehkä, että tuotteessa lukee kuuluisat sanat "Anti-Age". Ymmärrän hyvin, että suurin osa ihonhoidosta tulee sisältäpäin; ruokavalio, nesteytys, ravintolisät, tupakoimattomuus, alkoholin käyttö, ulkoilun määrä, ihon suojaus, uni ja jopa nukkuma-asennot (nuku selälläsi ja vaihda tyynyliina satiiniseen) vaikuttavat ihon ulkonäköön ja ennenaikaiseen rypistymiseen (muista, että geenit vaikuttavat vain 20%) mutta se, mitä (luonnon)kosmetiikka voi "anti-age" -lupauksellaan tehdä on kosteuttaa ihoa niin, että se voi paremmin, tuntuu kimmoisammalta ja "pulleammalta" sekä kirkastaa ihoa ja valmistella sen tujakammille hoitotuotteille tehokkaammin. Tämä on se mihin kosmetiikka oikeasti pystyy - kirurgiset toimenpiteet ovat sitten asia erikseen.

Ikääntyvää ja nuutunutta ihoa täytyy myös muistaa kuoria. Kuolleet ihosolut pakkautuvat juonteisiin jolloin ne näkyvät selkeämmin ja syventävät uria pikkuhiljaa. Kuorimaton iho on myös samea eikä se ota vastaan hoitotuotteita. Jos ihosi on normaali, kuiva ilman enempää herkkyyttä, vahva, rasvainen tai siinä on paljon mustapäitä on hyvä omistaa kuorinta (luonnollisilla) mekaanisilla rakeilla. Ihoa kuoritaan noin kerran viikossa; vahvaa ja paksua ihoa voi kuoria kahdestikin. Vältä aina ohutta silmänympärysihoa ja muista kuoria myös kaulan iho!

Jos sinulla on kuitenkin herkkä iho kuten minulla; se punoittaa paikoittain tai kauttaaltaan, on ohut tai siinä on paljon tulehtuneita näppylöitä on kuorinnan parempi olla rakeeton eli entsymaattinen. Hedelmähapot ovat hyvä vaihtoehto, jos iho ei ole hyvin herkkä. Kuorinnan poistaminen iholta voi tapahtua esimerkiksi musliiniliinalla, jolloin pyyhkimisen aikana saadaan myös hiukan mekaanista hankaamista aikaiseksi vahingoittamatta ihoa liikaa. Jos ihosi ei siedä rakeita niin suosittelen kokeilemaan seuraavia:

2. EkoPharma Mustaherukka -kuorinta / Mádara Brightening AHA Peel Mask

Mustaherukka -kuorinta on hellävarainen ja voidemainen entsymaattinen kuorinta, jonka annetaan levätä puhtaalla ja kuivalla iholla 3-5 minuuttia minkä jälkeen se pestään / pyyhitään iholta. Tuoksua tässä kuorinnassa ei ole ja tuntu on mitä samettisin, eikä hedelmähappomaista kihelmöintiä tunnu lainkaan. Silti pesun jälkeen iho on pehmeämpi, kirkkaampi ja ihohuokoset puhtaamman näköiset.

Mádaran kuorinta-naamio perustuu hedelmähappoihin, mutta ensimmäisen kahden käyttökerran jälkeen en ole paljoa kihelmöintiä tuntenut - ekoilla kerroilla sain ihan väännellä naamaani kun kutitti ja pisteli, mutta sen jälkeen tämä kuorinta-naamio ei ole tuntunut missään. Olenkohan säilyttänyt sitä väärin (kylppärin kaapissa, oi mikä synti) vai käytänkö sitä tarpeeksi usein (2-3 kertaa kuussa) ettei hapot enää tunnu? Tiedä häntä, mutta viitisen minuuttia iholla levättyään tämä kaveri on tehnyt tehtävänsä; iho on kirkas, sileä ja tasaisemman näköinen. Raikas, mieto luonnontuoksu on plussaa.


EkoPharman INCI-listassa selvennetään raaka-aineet myös suomeksi!

Olen siis käyttänyt näitä kahta kuorintaa vuorotellen, toista sunnuntaisin ja toista keskellä viikkoa. Vinkki kuuluukin; valitse tietyt päivät milloin teet perusteellisempia kasvohoitoja; silloin niistä ei ehdi kulua liikaa aikaa. Jos viikon toinen päivä jää välistä niin vielä ei ole mitään hätiä!

Naamioiden poistoon käytän The Body Shopin musliiniliinaa, joka on luomupuuvillaa ja jonka voi pestä koneessa aina tarvittaessa. Tämä on oiva apuri myös jos peset meikkisi pois kookosöljyllä! Suosittelen hommaamaan saman tien kaksi; se toinen on AINA pyykissä / alakerrassa.

Kuorinnan jälkeen on paras hetki levittää myös kasvonaamio, mikäli siihen on aikaa (ja sehän vie vain minuutin, pesu kaksi) sillä naamion ravintoaineet imeytyvät parhaiten kuoritulle iholle. Toki voit myös käyttää comboja, kuten yllämainittu Mádara. Välillä vaan tuntuu että iho kaipaa oikein jotain paksua ja täyteläistä hemmottelijaa, jolloin voisikin kääntyä jokaisen äidin pelastuksen, yönaamion, puoleen! Tätä apuria ei tarvitse pestä ollenkaan pois, vaan se levitetään yövoiteen tavoin puhtaalle iholle ja annetaan vaikuttaa yön yli.
Jos ihosi on kuiva ja hemmottelun tarpeessa suosittelen kokeilemaan uutta Unna Nordic Lauha -yönaamiota; se imeytyy kuten voide ja aamulla iho on pehmeä ja ravittu. Minun ohuelle ja herkälle sekaiholleni tämä on liian täyteläinen käytettäväksi niin, ettei purkin sisältö menisi piloille ennen tyhjenemistään, mutta kuivemmalle iholle takuulla oikea napakymppi. Unnalla on näköjään toinenkin yönaamio, Hertta, jota pitää kyllä myös testata jossain vaiheessa. Jospa se olisi vähän kevyempi.

Unna Nordic on uusi, suomalainen luonnonkosmetiikkasarja jonka tuotteiden pääraaka-aineet tulevat Suomen luonnosta. Tuotteet ovat pakkausten ulkonäköä myöten tajuttoman houkuttelevia ja hurmaavan oloisia. Löysin jo testereideni joukosta suosikin, jota täytyy ehdottomasti toivoa joulupukilta. Se tulee tässä:

3. Unna Nordic Vieno - 7 Oil Serum

Luitko viime postaukseni, jossa kerroin rosmariiniperunoiden tuoksun vievän minut Sevillan lämpöön? No, sen tekee myös tämä seerumiöljy, mutta ei rosmariinin avulla vaan appelsiininkukan. Ah! Tuo tuoksuista ehkä kaikkein ihanin! Joka kerta tätä testeripurkista levittäessäni suli kasvoilleni onnellinen hymy, kun tunsin mielessäni auringon lämmön ja keväällä puhkeavien appelsiininkukkien onnea levittävän aromin. 7 Oil Serum on täynnä ravitsevia luonnonöljyjä, kuten viinirypäleensiemenöljyä, mustaherukansiemenöljyä sekä ruusunmarjaöljyä.

Kasvoöljyt on ehdottomia lemppareitani! Ne saavat ihon hehkumaan olematta liian rasvaisia; niissä on runsaasti ravintoaineita mutta ne ovat keveitä ja täydellisiä myös meikkipuuterin alle. Minun ihossani ei ole tarpeeksi rasvaa jotta mineraalimeikkipuuterini nappaisi siihen kiinni, mutta kun levitän ensin alle kasvoöljyn saan juuri sopivasti peittävän lopputuloksen. Kasvoöljyä voi myös tipauttaa meikkipuuterin kanteen ennen jauhetta ja sekoittaa meikkisudilla sopivan cocktailin ;) Yllä mainitun Unnan lisäksi olen tykännyt kovasti suomalaisen Okabon Argan-öljystä, joka sopii sekä kasvoille että vartalolle, jopa hiuksille (ja uutiskirjeen tilaajille tulee nyt 10% alennus nettisivuilla!). Öljyä löytyy tuoksuttomana, mutta itse olen nauttinut suuresti tuosta aidosta greipin tuoksusta! Öljy on koostumukseltaan vähän tuhdimpaa mitä Vieno (koska seerumiöljy on aina kevyempää ja Vienokin yhdistelmä eri öljyjä) mutta imeytyy nopeasti kunhan iho on kosteana kasvovedestä kun öljyä alkaa levittämään. Painele ensin, sitten sivele ja hiero lopuksi öljy ihoon - tällä tekniikalla saat samalla pienen virkistyksen kasvoille!

Loistava yhdistelmä on myös ollut EkoPharma Tyrni -seerumi (kuvassa ylempänä) & Okabo Argan-öljy. Seerumin tehtävä itsessään on lisäkosteuttaa ja tehostaa sen jälkeen levitettävän hoitovoiteen vaikutusta. Saat siis enemmän irti öljystäsi tai voiteestasi kun käytät seerumia, plus että ihosi saa yhden kerroksen lisää kosteutta. Nam!

Sitten tämä tärkeääkin tärkeämpi juttu kosmetiikkaostoksilla: käytä hyödyksesi ammattilaista! Kysele, vaadi lisätietoa ja kerro, kuvaile, selitä! Purkkeja on miljoonia ja on epätodennäköistä, että osut itseksesi oikean luo jos et pyydä apua. Harvalla meistä on varaa hutiostoksiin ja muutaman sellaisen jälkeen voi iskeä epätoivo; eikö minulle sovi mikään? Pyydä rohkeasti näytteitä ja hoito-ohjeita JA myyjää / kosmetologiasi kirjoittamaan sinulle ylös mitä saamissasi purkeissa oikein on! Tämä on naurettava puute mielestäni esim. Sokoksella; saavut kotiin pienen muovipurkin kanssa, kokeilet tuotetta kolme päivää, ihastut ja menet tyhjän purkin kanssa takaisin, ja - Hups, mitähän siinä olikaan? Muista myös että testereiksi saamasi öljyt täytyy käyttää heti, ihan muutaman päivän sisään; ne härskiintyvät nopeasti hapen vaikutuksesta.

Vastaan mielelläni postauksen alle kysymyksiisi ihosta, sen toiminnasta ja vinkkaan mahdollisesti sopivia tuotteita! Näin tekee hoitolassaan myös ihana Marleena, joka muuten etsii lisäkäsiä hoitolaansa; oletko sinä hänen etsimänsä henkilö? Tunnetko kosmetologin, joka etsii unelmiensa työtä luonnonkosmetiikan ja hoitojen parissa? Kirjoitusta saa jakaa jotta Marleena löytäisi itselleen pian uuden työparin :)

Marleena ottaa aina vastaan lämmöllä ja hymyillen :)

Ensi kerralla äitien piristys, osa 2; millä meikkituotteilla saat hetkessä raikastettua lookisi eli viiden minuutin äidinvirkistys. Esittelen myös uudet BoHo -meikkilöytöni.

Ciao, ciao!
~ Mrs. T



PS ~ Winter is coming… joten muista suojata ulkoillessa ihosi pakkaselta vedettömällä voiteella - ennaltaehkäiset couperosaa eli verisuonten kuultamista ihon läpi, punoitusta, kiristävää kuivuutta ja muita ihovaurioita. Suojaksi sopii ihan kookosöljy tai puhdas shea-voi (suomalaisen Flow:n shea-voin löydät esim. Life -myymälöistä)!  Takana ovat ajat, jolloin lapsen posket täytyi tuoksua Vitalikselta jotta iho olisi suojassa. Oletko muuten tsekannut Vitaliksen INCI-listan? Oi ja voi… Suojaavia aineita? No joo. Hoitavia aineita? Ehkä, mutta ne ei kyllä pääse hoitamaan kun nuo "suojat" estävät niiden imeytymisen. Turhia aineita? Takuulla, oikea liuta. Nakkaa siis Vitalis jorpakkoon ja vaihda puhtaampaan :)

PPS ~ EkoPharmaa ja Unna Nordicia saat Marleenan hoitolasta Kuopiosta osoitteessa Kauppakatu 48. Okabon -öljy löytyi Hehkusta. Mádaraa myy mm. Emotion, itse tilasin tuotteen netistä.




Kommentit

Näistä lukijani tykkäsivät