Hey, honey!

Lupasin postauksen hunajasta, ja tässä se nyt tulee.

Monestiko olet ajatellut nauttivasi superruokaa pistäessäsi suuhusi hunajaa? No, tästä lähtien ehkä ajattelet ;)  Varsinkin nyt syksyllä, pahimpaan infektioaikaan, pitäisi jokaisesta keittiön (tai kylppärin) kaapista löytyä purkki luomuhunajaa.


Hieman faktaa hunajasta:
Hunajat eroavat toisistaan maun, värin, tuoksun ja rakenteen mukaan. Erot syntyvät hunajan alkuperäkasvin mukaan. Hunaja erotetaan kennosta linkoamalla. Linkouksen jälkeen hunaja on aina juoksevaa, mutta se alkaa saman tien kiteytyä. Kiteytymisnopeus riippuu hunajan alkuperäkasvista. Jos hunajan halutaan säilyvän pehmeänä, sitä vaivataan ennen purkittamista, mikä rikkoo sen kiderakenteen hienokiteiseksi. Jos hunajan annetaan kiteytyä vapaasti, siitä muodostuu suurikiteistä ja mahdollisesti karkeaa. Hunajan kiteytymiseen vaikuttavat sen hedelmä- ja rypälesokeripitoisuudet. Mitä enemmän hedelmäsokeria hunaja sisältää suhteessa rypälesokeriin, sitä pitempään se pysyy juoksevana. Suomessa horsma- ja muutamat muut luonnonkukkahunajat pysyvät juoksevina jopa muutamia vuosia. Pääosa Suomen hunajista kiteytyy kuitenkin parin kuukauden sisällä linkoamisesta. Hunaja on hapanta eli sen pH on yleensä alle 5. Hunajan alhainen pH johtuu glukonihaposta, joka estää useimpien bakteerien lisääntymisen. Se toimii siten hunajan luonnonmukaisena säilöntäaineena. 


Hunajassa on yli 200 erilaista ainetta. Pääainesosat ovat erilaiset sokerilajit. Eri sokerien suhteet vaihtelevat alkuperäkasvin mukaan. Hunajaan on sekoittunut myös siitepölyä sekä erilaisia mehiläisen kanssa symbioosissa eläviä mikrobeja kuten maitohappobakteereita.

Lisäksi
- Hunaja on aito 100 % luonnontuote
- Hunajan sisältämät antioksidantit tukevat elimistön luonnollista vastustuskykyä
- Lusikallinen hunajaa ennen nukkumaanmenoa lievittää yskää ja helpottaa unta (yli 1-vuotiailla lapsilla 1-2 tl)
- Hunaja on tutkimuksen mukaan vähintään yhtä tehokas kuin yskänlääkkeet, eikä hunajalla ole samanlaisia haittavaikutuksia kuin yskänlääkkeillä (teho perustuu hunajan sisältämiin antioksidantteihin ja sen mikrobeja tuhoavaan vaikutukseen)
- Hunaja on vatsan ystävä; se sisältää prebiootteja, jotka ovat edistävät terveyttä tasapainottamalla suolistomikrobistoa
- Hunaja edistää serotoniinin erittymistä, mikä edistää rentoutumista ja parantaa unta
- Hunaja lievittää palovammojen aiheuttamaa kirvelyä ja punoitusta
- Hunajassa on antibakteerisia ominaisuuksia ja siksi sitä on aina käytetty haavojen hoitoon
- Hunajaa kannattaa kokeilla siedätyshoidoksi siitepölyallergiaan (toki tästä kannattaa keskustella ensin oman lääkärin kanssa)

Hunajan markkinoinnissa on oltava tarkkana; hunajana saa myydä vain hunajaa, johon ei ole lisätty mitään eikä siitä ole poistettu mitään. Jos jotain ainesosaa lisätään tai poistetaan, kyseessä on hunajavalmiste, ja sen on käytävä selkeästi ilmi pakkauksessa. Jos hunajaan on lisätty vain yhtä ainesosaa, voidaan käyttää nimitystä "hunaja ja ainesosa". 


Miksi sitten kannattaa valita suomalaista luomuhunajaa tavallisen (ja mahdollisesti ulkomaisen) sijaan?
Luomuhunajalla on tarkat säännöt mm. pesien sijainnista ja mehiläisten talviruokinnasta. Mesi on pääosin peräisin luonnonkasveista tai luonnonmukaisesti kasvatetuista. Tarhojen on sijaittava vähintään kuuden kilometrin päässä vilkkaista teistä tai kaatopaikoista. Talvella mehiläisille annettavan sokerin on oltava luomua. Antibiootteja tai synteettisiä torjunta-aineita ei saa käyttää. Suomessa Hyvää Suomesta -elintarvikeprojekti ja Suomen Mehiläishoitajain Liitto ovat laatineet EU:n hunajadirektiiviä tiukemmat, Hyvää Suomesta -merkin käyttöön oikeuttavat laatuvaatimukset. Suomen Mehiläishoitajain Liiton jäsenet saavat käyttää tuotenimeä Kuningatar-hunaja. Suomalainen hunaja on yleensä monikukkahunajaa. Toki jo se fakta, että suomalaista ostamalla tukee oman maan taloutta, on monelle avainasia. Vielä parempi, jos tuote tulee läheltä omaa kotia; tällöin tuet samalla pienten yrittäjien työtä ja toimeentuloa.

Itse käytän hunajaa kauneuden- ja terveydenhoidossa sekä ruuanlaitossa. Korvaan ruokaohjeissa hienon sokerin aina hunajalla; tosin leivonnassa sokerin täytyy monesti koostumuksen takia olla kuivassa kidemuodossa (tällöin käytän kookossokeria, jossa on rutkasti enemmän ravintoaineita kuin valkeassa sokerissa). Hunajaa pistän mm. aina bolognesekastikkeeseen, lemppariini Pollo Limonello -kanakastikkeeseen sekä linssipihveihin.

Hunajasta saa todella helposti toimivan kuorintavoiteen esim. huulille tai käsille; sotke keskenään hunajaa ja hienoa sokeria niin saat pikakuorinnan huulille (pyörittele hetki ja anna vaikuttaa, huuhtele pois) - lisää vielä tilkka oliivi- tai manteliöljyä ja pyörittele tahna kuiviin käsiisi huolellisesti ja huuhtele sitten tahna lämpimällä vedellä - saat hetkessä superpehmeät kädet!

Kun yskä vaivaa kannattaa illalla nautiskella pari teelusikallista hunajaa. Lääkärit eivät enää edes määrää yli 1-vuotiaille lapsille yskänlääkettä vaan suosittelevat kuumaa hunajavettä (meillä tämä ei uppoa, ei sitten millään, mutta kuuman mustaherukkamehun joukossa kyllä).
Myös loistava flunssanesto- tai hoitojuoma on seuraavanlainen:
-Kiehuvaa vettä
-Tuorepuristettua sitruunamehua
-Tuoretta inkivääriä raasteena
-Hunajaa




Kassi olalle ja hunajaostoksille; herkullista ja takuulla laadukasta lähi-luomuhunajaa saat Kuopiossa mm. Ekokosmetologi Marlenasta Kauppakadulta - tämän syyslomaviikon ajan -20% alennuksella kuten kaikki muutkin ihanat tuotteet!

Tärkeä huomio! Muistathan, että hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle lapselle! Se voi aiheuttaa imeväisbotulismia.

~ Mrs. T

Lähteet: Wikipedia, Ekokosmetologi Marlena.
Hunaja saatu lahjaksi yhteistyönä Ekokosmetologi Marlenasta.


Kommentit

Näistä lukijani tykkäsivät