"Mrs. Carter, lainaisitteko kupillisen sokeria?"

Minulla on uusi sisäinen herätyskello. Se muljusi minut tänä aamuna hereille kello seitsemän.
"Äetee, ruokoo!"

Kutsun tätä pikkukaverin aamudiskoksi. Jos musikaalisuuteni on periytynyt niin kaiffari todennäköisesti käyttää minun sydämeni sykettä taustamusiikkina ja järkkää itselleen päivittäin pikku bileet.
(Nyt tulee mieleen se uusi mehumainos, jossa karvainen oranki sheikkaa "I like to move it, move it...")

Päivät on jo toista viikkoa melkoista "haipakkata", joten beibi varmaan nukkuu päivät, kun minä olen liikkeessä, ja valvoo yöt, kun pitäisi rauhoittua... On outo tunne yrittää nukahtaa, kun vatsassa joku pitää uimaharjoituksia.
Ihanaa... Siellä se elelee ihan omaa elämäänsä :)

Sunnuntaina pyhitimme lepopäivän oikein kirjaimellisesti. Löhöttiin, katsottiin pari leffaa (Wallace & Gromit sekä The Giver) ja herkuteltiin.
Lepo oli todellakin tarpeen rankan työviikon jälkeen. Aloitin myymälänhoitajan hommat ja heti alkuun sain paiskia oikein olan takaa hommia syyslomalaisia palvellen. Mukava viikko, mutta CRA-ZY.

Leivoin vapaapäivänä keksejä. Haluanet ohjeen näihin suussasulaviin suklaaunelmiin?
No, niihin tulee

225 g voita (esim. Pirkka luomu)
2,5 dl fariinisokeria (jos fariinisokeri on kaapissasi samanlainen kovettunut kivimöhkäle kuin minulla oli, niin lisää siihen pari tl vettä, se sulattaa vähän. Ohjeissahan lukee, että "kaksi päivää ennen leipomista lisää 1tl vettä" - kuka tietää päiviä ennen, että meinaa leipoa, jos ei leivo joihinkin juhliin?)
2,5 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria (halutessasi voit laittaa tätä vähän enemmän ja tavallista sokeria vähemmän)
2 kananmunaa
1,5 dl kaakaojauhetta (suosittelen Green & Black´s luomukaakaojauhetta!! Löytyy ihan S-marketista sekä Punnitse & Säästä -liikkeestä)
5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
Suklaata (itse käytin 100 g X-tra maitosuklaata, mutta voit "hifistellä" esim. Fazerin Marianne-suklaalla)

Tällä ohjeella tulee iso taikina, joten voit halutessasi leipoa puolikkaalla ohjeella tai pakastaa osan taikinasta, kuten itse tein.
Panostin ensimmäistä kertaa kaakaojauheeseen ja hitsit, että kannatti! Jo aineiden sekoitusvaiheessa keittiön täytti ihan mahtava aidon suklaan tuoksu. Olisi tehnyt mieli syödä pelkkä taikina. Olisin varmaan vähän syönytkin, jos raa´asta kananmunasta ei voisi saada salmonellaa.

Ookoo, sitten leivontaohjeisiin:
Sekoita keskenään voi ja sokeri. Lisää joukkoon vanilliini- ja fariinisokeri sekä kananmunat.
Sekoita keskenään kuivat ainekset eli jauhot, kaakao ja ruokasooda. Kaada mukaan taikinaan. Lopuksi lisää paloiteltu suklaa.

Huom.! Keksit leviävät laajalle, joten jätä niille pellillä hyvin tilaa. Kahdella teelusikalla on hyvä tehdä pieniä kökkösiä. Jos haluat täydellisen pyöreitä keksejä voit pyöritellä pallot käsissäsi.
Puolikkaasta taikinasta voi hyvin tulla neljä pellillistä keksejä (tämänkin takia on hyvä puolittaa ohje / taikina; ei mene koko päivää vahtiessa uunia).
Paista 200-225 asteessa noin 6-7 minuuttia. Lämpötila riippuu uunista; eka satsi paloi, kun oli 225 ja 8 minuuttia, kuten olin ohjeeseeni kirjaillut... Muutin sen jälkeen lämpötilan kahteensataan. Kannattaa kurkata keksejä jo viiden minuutin kohdalla.

Varoitus: näihin tulee himo.


"Eikä tässä vielä kaikki!"
Leivontavinkin lisäksi saat kaupan päälle myös vinkit ruusujen hoitoon.
Kun saavuin Espanjasta pari viikkoa sitten oli minua kotona odottamassa uusi IKEAn lipasto, jonka sisältä löysin ruusupuskan. Mikä mies minulla onkaan!
Päätin näitä pinkkejä kaunokaisia varjellakseni ottaa käyttöön vähän aikaa sitten lukemani ohjeet ruusujen hoidosta, ja hyvin ovat toimineet. Ohjeet ovat hyvin helpot: Joka toinen / joka kolmas päivä ruusuihin vaihdetaan lämmin vesi, lisätään veteen hitunen sokeria ja leikataan ruusuille uusi imupinta. Lopulta, kun ruusut alkavat nuupahtaa, leikataan niistä varret pois ja pistetään pelkät kukat veteen kaunistamaan kotia. Voit tietysti myös kuivattaa ruusut, kauniita ovat niinkin.
Kaksi viikkoa myöhemmin kukat ilahduttavat edelleen!



Makoisaa viikkoa!

PS. Näin unta että asuimme Amsterdamissa, ja alakerrassamme asui pariskunta Carter eli Beyoncé ja Jay-Z.
Tätä kertoessani aamulla naurahdin, että "antaakohan Peijjoonssi joululahjaksi perheelleen suunnittelemiaan hajuvesiä" - miten huvittava lahja miljonääriltä, vaikka vallan mahtava lahja "tavikselta".
Siihen mieheni, että "Jay-Z antaa sitten ongelmia" -
"I got 99 problems... mut nyt enää 98!"

Jos päivä alkaa naurulla, on siitä tuleva hyvä päivä.


 

Kommentit

Näistä lukijani tykkäsivät