Ideoita ja inspiksiä

Sain äidiltäni syntymäpäivälahjaksi kirjan, jonka takakannessa on oiva pieni huomio:

"Home - a tiny word for such an important place".

Pieni sana niin tärkeälle paikalle. Kyllähän kodin ainakin pitäisi olla se kaikkein tärkein ja mukavin paikka - onhan se meidän tukikohtamme.

Kodin tekevät tietysti omat tavarat, henkilökohtainen sisustusmaku, sen asuttamat ihmiset sekä esimerkiksi pinnat. Monella meistä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa tuohon viimeiseen, mutta muutamilla muilla yksityiskohdilla huomion saa pois vaikkapa (kuten meillä) rumista lattioista.
Tässäpä siis muutamia vinkkejä, joilla voit saada kodistasi entistäkin kotoisemman.

Kun satut olemaan niin onnekas, että sinua lahjotaan kukkapuskilla (tässä tapauksessa syntymäpäivien kunniaksi), niin käytä tilaisuus hyväksesi ja tee puskista kotisi kiintopisteitä. Anna jokaiselle kimpulle tarpeeksi tilaa ja mahdollisuus olla kyseisen huoneen "kruunu".
Pitkiä kukkia (tai kuten tässä kuvassa: "kukkia") voi säilyttää myös lattialla - lattiakasvien ei aina tarvitse olla viherkasveja.


Jos tavaroilla, kuten lehdillä, laskuilla ja muilla posteilla on tapana kasaantua pinoihin, aseta pinon päällimmäiseksi jotain kaunista - näin rumasta tulee hetkessä tarkoituksellisen kaunista.


Teilläkin ehkä valmistetaan paljon voimakkaan tuoksuisia ruokia eikä bioroskia aina tajuta viedä ennen kuin biopussin alimmat tavarat alkavat jo homehtua.
Paras tuoksuhan - kotona kuin kotona - on se kunkin kodin ominaistuoksu; yhdistelmä pyykinpesuainetta, nimikkohajuvesiä ja sen ihmisten ihoja.
Ensimmäisinä mainitut "häiriötekijät" voivat kuitenkin joskus puuttua peliin ja silloin raikastus on tarpeen. Minun ratkaisuni: hetkeksi avattu ikkuna, pikku lenkki roskikselle sekä (ta-daa:)
huonetuoksutikut.
Vieno tuulahdus liljan tuoksua, kun astut kotiin rankan päivän jälkeen - It´s Divine!


Rasvapurkkeja ei aina tarvitse säilyttää kasoissa yöpöydällä tai piilossa vetolaatikossa. Ne voi asetella kauniisti arvoastioihin, jotka muuten seisoisivat keittiön kaapissa tai tyhjinä ja sieluttomina ikkunalaudalla.
(Iittalan Tuikku on muuten mainio astia säilyttää hammastikkuja.)


Ravintolisät täytyy muistaa ottaa joka päivä, jotta niistä hyötyisi, joten ne täytyy sijaita jossain näkyvillä. Nekin voi kuitenkin olla näkyvillä sievästi.


Käytä sisustuksessa (hillitysti) kiviä, itse keräämiäsi simpukoita, kahvinpapuja tai vaikkapa pesupähkinöitä luodaksesi maanläheistä tunnelmaa.


Et varmasti käytä lempikorujasi joka päivä, mutta miksi säilyttäisit niitä piilossa? Kauniit korut voivat olla osa sisustusta. (Pidä kuitenkin huoli, ettei sinulla käy pitkäkyntisiä vierailijoita ;) ) Sama pätee upeisiin hajuvesipulloihin - ainakin niihin tyhjiin. Täydet pullot pitää säilyttää kuivassa, pimeässä ja melko viileässä (EI siis kylppärin kaapissa!).


Miksi kylppärin tarvitsisi olla tylsä paikka vaan siksi, että se on pieni, kolkko ja (kuten monessa tapauksessa) ikkunaton? Naiset ainakin viettävät kylppärin peilin ääressä enemmän aikaa kun varmaan toivoisivat. Minusta on lisäksi mukavaa, jos vieraamme kokee veskimme miellyttävänä - kyllähän esimerkiksi kylpyhuoneen ja vessan pintojen puhtaus kertoo asukeista paljon. (Jos meillä on likaiset pinnat, niin silloin on ollut tosi kiire viikko. Lattia on eri asia, se on aina pölyinen vaikka joka päivä sen suihkuttaisi.)
Meidän vessastamme puuttuu unelmanpehmeä nukkamatto, hiljaisena kuuluva linnunlaulu sekä sadevesi-suihkupää - muuten se on aika lähellä parasta mahdollista itseään.
(Tietysti seuraavassa asunnossa huomioon otettavia kriteerejä ovat mm. se ikkuna, tilavuus, lattialämmitys, tuplasuihku ja kaikki muu, mitä uupuu tällä hetkellä. Sen verran lisätilaa suihkuun olisi jees, että kun käännyt, niin suihkuverho ei liimaantuisi takapuoleen kiinni. Hitto, miten ällöttävää. Valmis paikka tassujalkaiselle kylpyammeelle ei olisi myöskään pahitteeksi.)
Tärkeää on kuitenkin ottaa irti kulloisestakin tilasta kaikki, mitä voi. Kasvit (jopa muovi-) antavat aina piristystä huoneeseen kuin huoneeseen.


Jos olet saippuafriikki, kuten allekirjoittanut, niin kuka sanoo, että kerralla voi käyttää vaan yhtä saippuaa? Meidän pesualtaalla nautiskellaan tällä hetkellä Pentikin Liljasta ja Vihreästä Teestä (ihana löytö!!), sekä pumppupullossa mustikantuoksuisesta suihkugeelistä. Tuoksua voi sitten vaihtaa tuntemusten mukaan. Vuodenaikojen ja sisustuksen mukaan voi muutenkin vaihdella saippuoita - eihän niitä tarvitse kerralla käyttää loppuun.


Ajattelin yksi päivä, että kuinkahan monta kertaa sisustuksemme on muuttunut kolmen vuoden asumisen aikana? Satoja, varmaan.
Mutta sehän on ihanaa.
Pitkään samassa paikassa asumiseen pätee sama kuin mihin tahansa muuhunkin pitkään suhteeseen - sitä pitää välillä vähän maustaa, jotta ei tympääntyisi.

Uskalla rikkoa rajojasi. Aina ei tarvitse ostaa uutta (vaikka se niin kivaa onkin) - tavaroiden paikkaa muuttamalla saat hetkessä uutta ilmettä, ja saatat huomata, että "tässähän tämän olisi aina pitänyt olla".

Toivottavasti nämä ideat toivat inspiraatiota - minua ne ainakin inspiroivat päivittäin.
 

Oivalluksia loppuviikkoosi!
 

-Onski

Kommentit

Näistä lukijani tykkäsivät