Ensitunnelmia

Vihdoinkin ehdin istahtaa kirjoittamaan.

OLEN TUORE ÄITI!
6. helmikuuta se tapahtui, aivan laskettuna päivänä; meidän rakkaamme tuli maailmaan ja muutti elämämme kertaheitolla.

Synnytykseni ei todellakaan ollut mikään "kaunis, luonnollinen tapahtuma" jossa tulin yhdeksi kroppani ja maailmankaikkeuden kanssa - se oli hirveä, kivulias ja pitkä. Mikään ei kuitenkaan onneksi mennyt peruuttamattomasti pieleen, ja sain kolme minuuttia yli puolenyön tämän täsmällisen, terveen ja kauniin neidin rinnalleni.

Eikä hän suinkaan ollut mikään iso vauva, kuten neuvolassa epäiltiin, fiuh! Sopivat 3480 grammaa ja 51 centtimetriä omaava kullanmurumme sai täydet Apgar-pisteet. Äänikin oli kova kuin oopperalaulajalla. That´s my girl!

Odottavat ja tuoreet äidit saavat joka tuutista hirveästi neuvoja ja vinkkejä. Kuinka monta kertaa kuuletkaan lauseet "Muista hengittää supistusten aikana!" (en VOI, kun kipu on sitä luokkaa että taju menee), "Nuku silloin kun vauva nukkuu!" (yritän, mutta en voi olla katselematta tuota ihmettä), "Imettäessä pitää muistaa syödä ja juoda!" (kyllä, pullaa tänne näin; ääntä kohti!) ja niin edelleen.

Mitä sitten neuvoisin oikeasti hamstraamaan sinne kotiin, kun saavutte synnytyslaitokselta?

1. Marlin luumunektaria. Kun olet muutaman tunnin "ängännyt kakkaa" niin voit uskoa, ettei muutamaan päivään tee mieli. Tai no; tekisi kyllä mieli, mutta et uskalla ponnistaa, kun pelkäät, että toinen vauva yrittää ulos peräpäästä. Et enää katso tuntemattoman ihmisen jarrutusjälkiä pöntössä inhoten, vaan kaihoten; "Olisivatpa nuo minun!"
Hyvä on varata myös paketillinen apteekista saatavaa Microlaxia omaan lääkekaappiin hätätapauksia varten. Ota kuitenkin huomioon, että paketin lupaama aika "5-15 min." ei kerro aikaa, joka sinun pitää odottaa että tuote alkaa vaikuttaa, vaan suoritusaikaa. Ja vaikutus saattaa kestää loppupäivän enemmän tai vähemmän.
Suosittelen myös kaurapuuroa. Joka aamu. Ja siemeniä joukkoon.

2. Käsivoidetta. Semmoista oikein tujua; mielellään jotain, mikä ei lähde pesulla pois. Voin kertoa, että kädet näyttää viikon jälkeen siltä, kun olisit pessyt ne "miedon, hajusteettoman pesunesteen" sijaan hopeankiillotusaineella. Vauvan kanssa toimiessa kun ei voi jättää käsiä pesemättä.
(Myös hyväntuoksuinen käsidesi on hyvä olla esillä, varsinkin niitä vieraita varten, jotka ei tajua, ettei riitä jos kädet on pesty kotona...)

3. Liivinsuojuksia. Outo tunne, kun yhtäkkiä sisällä alkaa "sataa". Imetysliivit on myös ihan must. Yritäpä kaivaa tissiä ulos urheiluliiveistä. Ihan hyvä ehkä, ettei se ole niin helppoa, eipähän käy jumppatunnilla "flash dancet".

4. Lampaanvillarasvaa eli lanoliinivoidetta. Saatat ehkä olla terästissi, mutta haluan muistuttaa, että aluksi imetys tuntuu siltä, kun saisit sähköshokkeja nänneihisi ja samalla joku pistelisi neuloja nännipihaan. Ihoa lähtee oikeasti pieninä paloina, siksi suosittelen, että rasvaat törrökkisi joka kerta imetyksen jälkeen. Jo puoletoista viikon päästä on ihan eri meininki, varsinkin, jos käytät apuna rintakumia. "Kumin käytöstä" voi myös repiä huumoria; "Tuonko kumin?" "Eip, paljaalla mennään!"
Tästä voiteesta on suuri apu myös huulille; itse jouduin juomakieltoon heti synnytyksen jälkeen, koska minulle jouduttiin tekemään aamulla korjaava leikkaus - voit vaan kuvitella, mikä on fiilis sen jälkeen, kun olet niin sanotusti juossut maratonin, ja sinulle annetaan lupa ainoastaan "kostuttaa huulia". Voi perkele. Ja tuokaa sitten vielä ne isän onnittelukahvit siihen viereen. Thanks a lot!

5. Kasvonaamio. Sellainen geelitäytteinen, jonka voi viilentää tai lämmittää. Kun haluat tunnin - kolmen pätkissä nukutun yön jälkeen näyttää joltain muulta kuin Mickey Rourke´ilta niin tämä on suuri apu. Punakat silmät virkistyvät ja silmäpussit laskevat, ainakin vähän. On myös hyvä omistaa sopivan tuju silmänympärysvoide, sekä peitevoide silmänalusille. Haluathan tietysti näyttää hehkeältä tuoreelta äidiltä, etkä siltä, miltä sinusta tuntuu (joltain aivan muulta).

6. Niitä omia, vanhoja vaatteita. Älä suotta pidä itsestäänselvyytenä, että olet yksi niistä, joilla kaikki raskauskilot jäävät synnytyslaitokselle. Saatat kuitenkin olla kuten minä, jolla kotiin tultua kiloja lähtee yksi päivässä, joten pian alkaa tuntua siltä, että olisipa ihanaa saada jalkaan ne normaalit legginsit tai se lempparipaita, jota ei ole pystynyt pitämään kuukausiin. Meillä minun vaatteeni ovat eksyneet kellarin lisäksi myös tavaravarastoon, joka ei olekaan ihan nurkan takana. Nyyh, jaksakaa siellä vielä hetki, lutuiset vaatteet, tulen noutamaan teidät pian!

7. Sähköinen rintapumppu. Aamulypsy saa uuden merkityksen. Oman pumppuni sain lainaksi ystävältäni; ehkä on parempi joko lainata pumppu tai ostaa vasta tarvittaessa, ne eivät nimittäin ole halpoja. Kuitenkin, aamuyöllä herätessä rinnat kolme kuppikokoa isompina vauvan sikeästi nukkuessa tämä väline voi tulla tarpeeseen! Jos isäntä ei ole isyyslomalla ja tarvitsee yöunensa niin pistä hyvä ihminen hänelle korvatulpat; pumppu pitää sellaista ääntä, että naapuritkin heräävät.

8. Suusuihketta. SB12 tai joku muu suuvesi sekä laatikollinen Läkerol Dents´ejä käden ulottuvilla, koska suussa maistuu 24/7 kak-ka. Johtunee hormoneista, koska tietääkseni korjausleikkaukseni oli "succeé"...

9. Nessuja. Ensimmäiset päivät olet hormonihuuruissa; katselet vauvaasi ja kyyneleet valuvat; miten joku voikaan olla noin täydellinen? Myös rakkaus omaa miestä kohtaan saattaa kasvaa uusiin sfääreihin. Paper tissues needed.

10. Äidinmaidonkorviketta. Haluat ehkä täysimettää, mutta varaudu siihen, ettei kaikilla maito nouse synnytyksen yhteydessä tai ensimmäisinä päivänä, vaan esimerkiksi vasta kuudentena päivänä. Korvike auttaa myös siinä, että isä pääsee osalliseksi syöttämistä alusta asti; äidillä täyttyy hinkit ja hän saa levätä sillä välillä, kun iskä juottaa vauvelia pullosta.

Mitä sitten vauvalle?

Vaippoja. ...Duh?! Mutta oikeasti, niitä tarvitsee ihan sikana. Sinappikone laulaa siihen malliin, että vaippoja menee kymmenisen kappaletta päivässä. Meillä ollaan tykätty Pampersista, koska vaipoissa on indikaattori, joka vaihtaa väriä kun vaippa on märkä.

Niitä pienimpiä vaatteita. Ei uskoisi, mutta niistä 56cm:n vaatteista suurin osa on VALTAVIA vastasyntyneelle. Henkseleitä on harkittu, ja niitä paria kappaletta housuja pesty tiuhaan tahtiin. Onneksi saimme varastontäydennystä tällä viikolla, kiitos ukin ja mummin <3 Ihmiset ovat muutenkin olleet ihania, kun ovat tuoneet vaatteita; niitä tuskin on koskaan liikaa. Ne 56-62cm:n vaatteet menevätkin sitten vähän pidempään, eikä aikaakaan, kun vauveli on niihin sopiva.

Bodyt, joissa on kietaisumalli. Niin paljon helpompi pukea! Lisäksi potkuhousut on parempia kuin housut + sukat; sukkia saa aina olla etsimässä vilttien ja vällyjen välistä. Pienen pienet sukat / minitumput käsille kannattaa olla olemassa; kädet menevät koko ajan suuhun ja iho alkaa kuivua ja hilseillä.

Tutti. Suositus on, ettei tuttia ennen kahden viikon ikää - toisaalta, jos vauva syö jo synnytyslaitoksella hyvin sekä rintaa että pulloa, niin tutista ei varmasti ole mitään haittaa, päinvastoin; se auttaa kovaan imemisen tarpeeseen sillä välillä, kun äiskä leikkii lanoliinivoiteen kanssa.

Kosteuspyyhkeitä. Yöllä vaippaa vaihtaessa ei tarvitse virkistää vauvaa turhaan pyllynpesulla, vaan voit hyvin käyttää kosteuspyyhkeitä. Nämä ovat tarpeen myös silloin, kun olet juuri pessyt kakkapyllyn ja vaihtanut vaipan, ja vauva päättää, että yksi kikkare vielä.

Harsorättejä. Niitä ei oikeasti ole koskaan liikaa. Kannattaa myös tarkistaa, että pyykinpesuainetilanne on kotona kunnossa; pyykkiä pestään joka päivä vähintään koneellinen.

Siinäpä lie tärkeimmät...

Minkälaista äitiys sekä vauvan ja isyyslomalla olevan puolison kanssa kotona olo on sitten ollut?

Ihanaa. Rankkaa. Maailman parasta. Uuvuttavaa. Hauskaa. Ainutkertaista. Unohtumatonta.

Rakkaani isyysloma jatkuu vielä tämän viikon, ja meillä vietetään perheviikkoa.
Nautitaan, hellitään, silitellään, rakastetaan.
Kolmestaan.
Ihan parasta!





Kommentit

Näistä lukijani tykkäsivät